15. mar. 2021

Anders er ung kaptajn på båden og tillidsrepræsentant for kollegerne

Vil du gøre en forskel for dine kollega, så stil op som tillidsrepræsentant. Det gjorde Anders i 2018 som 27-årig.

Billede til nyheden Anders er ung kaptajn på båden og tillidsrepræsentant for kollegerne
Anders Bluhm er kaptajn på kanalrundfarten, når der ikke er Coronarestriktioner. Foto: Privat

Til daglig er Anders Bluhm kaptajn på kanalrundfarten i København og Bådfarten i Lyngby, når der ikke er Coronalukket.

Den tidligere matros og senere bedstemand med søføringsbevis er for anden gang valgt som tillidsrepræsentant for kollegerne, en flok af få fastansatte og mange sæsonarbejdere og deltidsansatte.

- Jeg vidste ikke så meget om fagligt arbejde, så jeg skulle især i starten læse op og lære meget. Heldigvis er fagforeningen en god støtte, så man aldrig er alene. Jeg har også deltaget i en masse relevante kurser, siger Anders Bluhm.

Svært at være tæt på kollegerne
Anders har en særlig udfordring i, at hans kolleger arbejder på andre både og på andre tidspunkter. Så det bliver mest til et hej, når bådene passerer hinanden.

- Sådan er vilkårene jo. Derfor er det ekstra vigtigt at holde en god kontakt på mail, telefon, sms og Messenger, siger Anders Bluhm.

Medlemmer og ikke-medlemmer
Et andet vilkår er en lav organiseringsgrad. En naturlig følge af det sæsonprægede arbejde.

- Jeg er fastansat, men mange af mine kolleger er kun ansat om sommeren, og en del er på deltid. De har kontrakt for en sommer og ved ikke, om de skal sejle næste sommer eller lave noget helt andet. Det er svært at argumentere for, at de skal betale kontingent, når de ikke sejler hele vinteren og måske ikke er ansat næste sommer, siger Anders Bluhm.

Han har af og til kolleger, der kommer med forslag, men som ikke er medlem af fagforeningen.

- Jeg lytter altid til det, folk siger. Men i sidste ende er det jo medlemmerne, der skal have indflydelsen. Så hvis man vil have noget igennem, er det en god ide at melde sig ind i fagforeningen, siger Anders Bluhm.

Har opsagt lokalaftalerne
Hans arbejdsgiver har opsagt alle lokalaftaler.

- I den tid, jeg har været tillidsrepræsentant, har det med lokalaftalerne fyldt meget. I starten undersøgte jeg lønsystemet og lokalaftalerne og fandt ud af, at nogle af aftalerne ikke gav mening. For eksempel kunne arbejde i weekenderne sagtens give mindre i løn i forhold til arbejde på hverdage. Så det fik vi lavet om.

- Jeg synes, det er temmelig drastisk at opsige alle lokalaftaler, og det bliver en krævende opgave at forhandle nye lokalaftaler og sikre ordentlige arbejdsvilkår for mine kolleger, siger Anders Bluhm.

Få 5 gode råd
Den unge kaptajn har 5 gode råd til dig, der overvejer at blive tillidsrepræsentant.

  1. Spørg dig selv, hvorfor du vil være tillidsrepræsentant. Hvis du vil have større medbestemmelse og forbedre arbejdsforholdene for dine kolleger, så skal du stille op. Hvis du er én, der ofte ytrer din mening om tingene, så kan du måske omsætte ”brokkeri” til handling ved at blive tillidsrepræsentant. Du skal huske, at du repræsenter dine kollega, så du skal være god til at lytte.
  2. Vær indstillet på at skulle lære en masse. Forbundet har nogle udmærkede kurser, du kan komme på. Du får kompetencer, som du kan bruge i dit tillidshverv, og også på andre måder.
  3. Husk, at du ikke står alene. Du har fagforeningen i ryggen. Jeg har oplevet, at hjælpen er lige ved hånden, når jeg har brug for den.
  4. Husk, at du melder dig for 2 år, ikke for livstid. Du kan med god samvittighed overlade tøjlerne til en anden efter en periode.
  5. Tænk over, at når du er tillidsrepræsentant, får du en øget jobsikkerhed, fordi tillidshvervet er beskyttet af særlige regler i forhold til afskedigelse.  

 

Relaterede nyheder